Komunikat dla właścicieli ogierów ras szlachetnych zgłoszonych do kwalifikacji

Właścicieli ogierów zgłoszonych do kwalifikacji ras szlachetnych do polowego treningu wierzchowego i zaprzęgowego, zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi informacjami dotyczącymi zbliżającej się imprezy:

  1. Kwalifikacja odbędzie się na terenie Stadniny Koni Racot (Racot, ul. Dworcowa 5, 64-000 Kościan), 16-17 marca; środa-czwartek. Wjazd z końmi możliwy od strony ulicy Kościańskiej. www.racot.pl
  2. Boksy mobilne-namiotowe. Organizator zapewnia boks ze ściółką. Paszę treściwą i objętościową oraz żłoby i wiadra do pojenia należy zabezpieczyć we własnym zakresie. Trociny dodatkowo płatne 100 zł, siano 60 zł na cały okres imprezy. Opłatę będzie można uiścić tylko podczas wydawania pakietów dla właścicieli. Siano będzie wydawane przez koniuszego we wtorek (16:00-20:00) i w środę (7:00-9:00). Boksy będą oznakowane imiennie, prosimy o wprowadzanie ogierów do właściwych boksów.
  3. Ramowy program kwalifikacji ogierów

15.03. (wtorek)

  • 15:00-20:00 – otwarte stajnie, kontrola prawidłowego schematu szczepień przy wjeździe do stadniny
  • 16:00-20:00 – wydawanie pakietów dla właścicieli (budka sędziowska przy placu głównym)
  • 16:00-20:00 – identyfikacja, mierzenie, przegląd weterynaryjny, pobieranie włosów do badań DNA ogierów (stajnia nr. 5-sportowa)
  • 18:00-20:00 – możliwość korzystania z dużej hali (wymiary 25×55 m)

16.03. (środa)

  • 7:00-9:00 – otwarte stajnie, kontrola prawidłowego schematu szczepień przy wjeździe do stadniny
  • 7:30 – obowiązkowa odprawa dla właścicieli ogierów na dużej hali
  • 7.00-10:00 – możliwość korzystania z dużej hali (wymiary 25×55 m)
  • 7:00-9:00 – wydawanie pakietów dla właścicieli (budka sędziowska przy placu głównym)
  • 7:00-9:00 – cd. identyfikacja, mierzenie, przegląd weterynaryjny, pobieranie włosów do badań DNA ogierów (stajnia nr. 5-sportowa)
  • 8:00-13:00 – ocena na twardej nawierzchni (przed dużą halą)
  • 13:00-14:00 – przerwa obiadowa
  • 14:00-20:30 – skoki luzem, ocena ruchu luzem na tzw. „ósemce”

17.03. (czwartek)

  • 7:30-14:00 – drugie skoki luzem i ocena ruchu luzem
  • 14:00-15:00 – przerwa obiadowa, uprzątnięcie placu, równanie podłoża, rozstawienie trójkąta do oceny bonitacyjnej
  • 14:45 – ogłoszenie listy ogierów zakwalifikowanych do oceny bonitacyjnej
  • 15:00-15:30 – ocena na twardej nawierzchni i ocena bonitacyjna ogierów po alternatywnych próbach użytkowości
  • 15:30-18:00 – ocena na trójkącie młodych ogierów, ogłoszenie wyników kwalifikacji wraz z komentarzem komisji

Podczas II dnia kwalifikacji i oceny ogierów alternatywnych na trójkącie przewidziana jest transmisja on-line prowadzona przez Świat Koni i ClipMyHorse.

Uwaga! Godziny rozpoczęcia poszczególnych etapów mogą ulec zmianie. Możliwość korzystania z rozprężalni (wymiary 12×30 m) we wtorek (15:00-20:00), środę (7:00-20:30), czwartek (7:00-18:00). Przez cały czas trwania kwalifikacji będzie dostępny plac do lonżowania koni (przy bramie wjazdowej).

  1. Zewnętrzny plac kwarcowy pośrodku stadniny jest wyłączony z użytkowania przez cały czas trwania kwalifikacji.
  2. Podczas korzystania z rozprężalni i hali ogiery muszą być prowadzone w ręku (nie mogą być puszczone luzem).
  3. Prosimy o zabranie ze sobą paszportu konia, niezbędnego do identyfikacji i weryfikacji szczepień.
    Uwaga! Ogiery, które mają nieprawidłowy schemat szczepień nie zostaną wpuszczone na teren ośrodka.
  4. W czasie kwalifikacji ogier nie może być pod wpływem środków pobudzających ani uspokajających (doping). W trakcie kwalifikacji przewidziane jest wykonanie badania antydopingowego ogierom wskazanym przez Komisję Oceny.
  5. W celu ochrony zdrowia ogierów oraz zapobiegania rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych koni, każdy ogier musi zostać poddany kontroli szczepień przeciwko grypie w paszporcie konia podczas wjazdu na teren SK Racot (postój po przekroczeniu bramy wjazdowej).
  6. Na miejscu po zakwalifikowaniu ogiera do hodowli będzie możliwość wykonania zdjęć RTG w kierunku osteochondrozy (OCD) i badania w kierunku porażenia krtani.
  7. Na trybunach na hali głównej organizator zapewnia darmową kawę i herbatę dla hodowców i właścicieli ogierów. Dodatkowo będzie możliwość zakupienia ciepłego posiłku (barek w hali).
  8. W pałacu na terenie stadniny będzie możliwość zakupienia posiłków (obiady, kolacje). Śniadania dla gości hotelowych będą serwowane w godzinach 6:00-10:00. Restauracja będzie czynna w godzinach 12:00-22:00. W razie pytań zachęcamy do kontaktu z restauracją, tel. 65 511-79-58.
  9. Wszystkich uczestników kwalifikacji obowiązuje przestrzeganie panujących zasad na terenie stadniny.
  10. W celu zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony zdrowia wszystkim uczestnikom imprezy należy w trakcie jej trwania bezwzględnie przestrzegać zaleceń związanych z pandemią COVID-19. Jeżeli nie czujesz się w pełni zdrowy lub masz objawy takie jak: kaszel, duszność, gorączka, zrezygnuj z przyjazdu.

Osoby kontaktowe:

  1. PZHK Natalia Barska, 797-288-483
  2. SK Racot Michał Marcinkowski, 501-376-713
  3. Koniuszy Marcin Idziak, 607-596-447 (kontakt tylko we wtorek od 16:00 do 20:00 i w środę od 7:00 do 9:00)
  4. Kowal Łukasz Smoczyk, 606-210-867
  5. Lek. wet. Michał Stanisławiak, 602-731-064

Ponieważ według nowych zapisów regulaminu kwalifikacji ogierów szlachetnych do hodowli, prezentowany ogier musi mieć zaplecioną grzywę i grzywkę, być wyczyszczony i mieć wypielęgnowane kopyta informujemy, że podczas kwalifikacji w Racocie będzie możliwość skorzystania z usług:

Unicorn Grooming
Scroll to Top